Čista hiša: kje začeti čiščenje sobe

kje začeti čiščenje sobe
Kako začeti čiščenje sobe?
Foto: Getty

Čiščenje prostora v sobi

Če želite ničesar pozabiti, lahko naredite akcijski načrt. Če ne veste, kako začeti čiščenje apartmaja, začnite s seznamom stvari, ki jih je treba opraviti. To se razlikuje glede na načrtovano čiščenje: dolžnost, to je navadno ali splošno. Mimogrede, sestavljanje seznamov je samo odlična metoda, saj zagotavlja dodatno motivacijo (“oznake” blizu končanih elementov povečajo razpoloženje).

Torej, soba je na čiščenju. Kje začeti? Vse je odvisno od tega, kje je točno treba očistiti. Če gre za vprašanje spalnice, je zaporedje lahko takšno:

– napolnite posteljo;

– očistiti na nočnih mizah, mizici in drugih vodoravnih površinah;

– obrišite prah;

– Sesajte preprogo.

Če se čiščenje izvaja v dnevni sobi, ga morate začeti s čiščenjem miz, omar, okenskih prag in drugih površin iz kopičenja nepotrebnih predmetov. Potem se soba osvobodi prahu: najprej s krpo, nato s sesalnikom. Spodnja črta je čiščenje od vrha do dna, dosledno uničevanje gospodinjske in umazanije, prahu, smeti.

Šele po tem, ko je prostor čim bolj očiščen iz prahu, je potrebno mokro čiščenje. Če najprej operete tla in nato naredite pritrjevanje na mizah in zofah, postaja ponovno postane prašna.

Splošno čiščenje apartmaja

Redno čiščenje ne traja dolgo, če ga držite redno in vzdržujete red v sobi. Toda večkrat na leto, na primer pred novoletnim ali velikonočnim praznikom, opravimo bolj temeljito splošno čiščenje. Kje začeti, je odvisno tudi od določenega prostora.

Bolje je začeti s sobo z balkonom: zbira veliko nepotrebnih stvari in ulice. V bivalnih prostorih sledite isti shemi od zgoraj navzdol:

– obrišite stropni rob in raztegnite strop;

– odstraniti in sprati zavese;

– operite okna in okna;

– obrišite plošče in podne plošče.

V kopalnici, WC-ju, kuhinji, morate začeti z najbolj onesnaženih krajev: kad, plin ali električni štedilnik, mikrovalovna pečica, ekstraktor, WC. Pazite, da vse predmete odstranite iz omaric in talnih omar, kuhinjski set. Vse nepotrebne zavržke, polochki in zunanje plošče za pranje. Ko vse okoli sije s čistočo, lahko začnete čiščenje tal.

Da bi zagotovili, da se čiščenje ne zamuja, ga je treba izvesti v skladu z vnaprej načrtovanim načrtom, brez odvračanja in delovanja v pravilnem vrstnem redu. V nasprotnem primeru moraš oprati tla ali previti zavese.