Krvavi Bathory: 9 dejstev o najbolj brutalni ženski na svetu

Zgodovina madžarske grofice morilca, ustvarjajo svoje zločine na prelomu XVI-XVII stoletja, skrivnostnih in nasprotujočih si: podoba Elizabeth Bathory ni bil le legendarni in skoraj mitični, in zato, ker je zelo težko ločiti resnico od fikcije. Obstajajo tudi uradne in alternativne različice njeni biografiji, in ostro razpravo zgodovinarji ne preneha ta dan: je res Bathory je lopov, ki je storil več sto umorov za užitek, ali je ženska bila tudi sama žrtev? Težko lahko odgovorimo na to vprašanje, vendar bomo poskušali povedati zgodbo Bathoryja, ki je navedla najbolj zanimiva dejstva in ohranila nepristranskost.

Edini življenjski portret Erezhebet Bathory leta 1585. Tukaj je 25 let. Platno je bilo izgubljeno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja
Foto: wikipedia

1. Bil je sorodnik grofa Drakula

Polno ime grofice Bathory je Erzsebet Bathory od Etched. Mi smo bolj navajeni, da jo imenujemo Elizabeth, saj se tako govori madžarsko ime Erzsebet v ruskem jeziku. Ženska, katere usoda bomo poskušali podrobneje razumeti, se je rodila 7. avgusta 1560 v Kraljevini Madžarski. Bila je potomec najmočnejše aristokratske družine Bathory, mati in oče dekle pa sta iz iste družine. Mimogrede, pogled v prihodnost, smo ugotovili, da so nekateri raziskovalci menijo dejanje grofico, ki se bo še razpravljalo, je posledica prisotnosti njene duševne bolezni, in tistih, ki v zameno – posledica pogosto dogaja v starih Bathory vnturisemeynyh zakonskih zvez, ki so po mnenju znanstvenikov, povzroči degradacijo genov.

Menijo, da je daljni sorodnik legendarnega grofica drugo nič manj legendarni lik – Grof Vlad III Impaler, ki je živel v XV v Vlaška. V ljudeh po romanu Brama Stokerja je postal bolj znan kot grof Drakula. Omogoča jim, čeprav tako sčasoma postala resnično mitski liki in zahvaljujoč folklore in literature trdno zakoreninjene v slikah kanonicheskimih antagoniste. Zato je zdaj zelo težko izolirati resnične zrnje v svojih biografijah in dejansko potrditi dejstva.

2. Ima nezemeljsko lepoto in občasno inteligenco

V domači kinematografi je vloga “lepe in grozne grofice” odšla Svetlanki Khodchenkova
Foto: okvir iz filma “Bloody Lady Bathory”

Bathory življenjepisci trdijo, da iz mladosti, je imela ne samo lep videz, temveč tudi izjemne umske sposobnosti: medtem ko je še vedno zelo mladi, grofica je zadnjo od treh jezikih – nemškem, grščine in latinščine. So bile kakšne sadistične naklonjenosti za mlado Elizabeto? Nekateri viri je dejal, da Bathory družina ni bil ravno zgled: v dekletovi starši so bili razuzdanega življenja in žeja-kaljenje užitek na vse možne načine, in telesno kaznovanje otrok in uslužbencev je bilo eno izmed redkih na voljo v času zabave. Možno je, da je bila mlada Bathory predmet teh ustrahovanja ali imela priložnost, da jih gledajo. Kljub temu, da je v literaturi pogosto označuje sklicevanje na osebni dnevnik grofica, v katerem naj bi opisal svoje vtise z opažanji mučenja, če je bil v resnici, ni znano.

3. Zgodnje poročene in nesrečne v zakonu

Ferenc Nadajdi je mož grofice Bathory
Foto: wikipedia

Elizabeth je bila star samo 10 let, ko so jo zaradi političnih motivov njeni starši izbrali kot ženin in opravili se je angažma. V starosti 15 let je grofica že postala ženska Ferenca Nadadšija, sina druge vplivne madžarske družine. Poroka par je bila razkošna – več kot 4.500 gostov je obiskalo dogodek, in kot darilo njenega moža je grofica prejel grad Chakhtitsky in 17 okoliških vasi. Vendar po mnenju zgodovinarjev Bathory ni našel sreče v družinskem življenju. Takoj po poroki ji je zakonec zapustil študij na Dunaju, tri leta kasneje pa je bil imenovan za poveljnika madžarskih vojakov v vojni s Turki. Od tega trenutka je zakonec postal redek gost v življenju Elizabete, in ji je bila v odsotnosti naročena, da opravlja posel in upravlja posestva. Šele leta 1601, ki je bil resno bolan, se je Ferenc vrnil domov, a leta 1604 ga je bolezen pripeljala v grob.

4. Veliko ljubitelje, od katerih je bil eden od njiju brutalno umorjen njen mož

Elizabeth je bila ljubeča in ni preveč izbirčna o povezavah (v vlogi Bathory – Anna Fril)
Foto: okvir iz filma “The Blood Countess of Bathory”

Kakšno bolezen je grozen grof, je zaenkrat še vedno neznan. Obstajajo tudi različice o dejstvu, da je sama prispevala k dejstvu, da je invalidni mož hitro rešil njeno prisotnost. Real dokazi o vpletenosti Elizabeth do smrti zakonca ni, ampak če govorimo o motivih, ki bi lahko povzročili ekscentrično žensko takega dejanja, so, seveda, je bilo veliko. Začeti moramo iz dejstva, da so Nadudšije naložili njegovi starši in za vsa leta svojega življenja ni storil nič, da bi se približal svoji ženi. Drugič, vse življenjepisci se strinjajo, da je grofica zelo ljubeč in skoraj takoj po poroki, sam imam ljubimca iz med Laszlo Bend uslužbencev, na katerih Ferenc spoznajo spremembe, ki brutalni pokol. Nenavaden soprog je kastriral tekmeca in ga vrgel na usmiljenje psa psov.

5. Rodila je veliko otrok, vendar natančna številka še ni znana

Seveda ne vemo, ali je Elizabeth doživela resne občutke za njenega ljubimca Laszla, vendar bi ta ženska lahko imela še en dober razlog za nečloveško sovraštvo nad njenim možem. Zgodovinarji verjamejo, da se je prva nosečnost v Bathoryju zgodila dve leti po poroki, v času, ko se je zakonita soproga močno borila v vojni. Izdaja je bila razkrita prav zato, ker je na enem od svojih obiskov doma Nadudšija našel svojo ženo v zanimivem položaju, ki mu seveda nima nič opraviti.

Ko je Ferenc zavrnil svojega ljubimca, je zvesto grofko vzel na drug grad in ko je ženska rodila, je ubil novorojenčka. Z nekaj zaupanja lahko rečemo, da so ostali otroci, ki jih je Elizabeth kasneje prinesla na svet, izhajala iz njenega moža, ni znano, vendar se uradno vsi šest otrok Bathory šteje za potomce Nadudšija. Obstaja tudi nepotrjena različica dejstva, da je grofica osmem dojenčku umrla v dojenčkih, kar je imela od raziskovalca, ki je vodila njen primer.

6. Zapisano v Guinnessovi knjigi rekordov kot “najbolj množični morilec”

Menijo, da Elizabeth ne samo ubila dekleta, temveč jih je brutalno zlorabila
Foto: okvir iz filma “Bloody Lady Bathory”

Tako grofica Bathory, poimenovana krvavo, se je v zgodovini zgodila kot ženska, ki je v življenju storila največje število umorov. Njene grozodejstvi so bile celo vključene v Guinnessovo knjigo rekordov, kar je zelo čudno, saj zgodovinarji še vedno razpravljajo o resničnem številu svojih žrtev do danes. Kako lahko narediš takšne izjave, če sploh ne vemo, koliko deklet je ubilo Bathoryja? Še več, danes obstaja alternativna različica njenega biografije, ki povsem amortizira ta “zapis” …

Digit: 650 deklet – število žrtev Bathory, ki so navedene v Guinnessovi knjigi rekordov

Bodite tako, kot je mogoče, je vredno vedeti, kako se na uradni in običajni različici zgodbe o krvavi dami sliši in temelji. Verjamemo, da je Elizabeth, ob sadističnih naklonih, najprej mučila in ubila mlada dekleta samo za svoj užitek, brez kakršnega koli namena. Potem, ko je vstopil v okus, je Bathory odločil, da je bilo mogoče pridobiti iz grozodejstev in začelo izvajati kopalne rituale, da bi podaljšalo svojo mladost. To pojasnjuje dejstvo, da so bile žrtve grofice le lepe device.

Obstaja različica, da se je krv devica grofice uporabljala za pomlajevanje
Foto: okvir iz filma “Bloody Lady Bathory”

Začela je s svojimi uslužbenci in ko so se osebne zaloge eksperimentalnih postajale počasne, se je preusmerila na nakup živih igrač. Grofica je zaposlila mlada dekleta in povabila prebivalcem svojih vasi, da so ji hčerke poučevale etiketo in dobre načine. Enkrat na gradu, dekleta niso pustila živa. Od leta 1601, verjetno zaradi dejstva, da se je populacija mladih deklet v podrejenem Bathory dežel močno zmanjšane, lokalna luteranski minister István Magyari začeli metati kralju pismo s prošnjo za pregled. Sluga cerkve je slišal govorice, da je ta zgodba povezana s Chatejevim gradom in ljubico.

7. Obstajajo vsaj tri različice okoliščin odvzete grofice

Po uradnih podatkih so preiskovalci opravili razgovore z več kot 300 pričami v primeru Bathoryja
Foto: okvir iz filma “Grofica”

Leta 1610 se je kralj Matthias II odločil začeti preiskavo Elizabeth Bathory in naročil zadevo madžarski Palati, grofu Gyorgy Turzo. Leta, ko so notarji zbrali dokaze, so opravili razgovore s približno 300 pričami med ministri na gradu, lokalnimi kmeti in plemstvom. Preiskovalci so iz pridobljenih podatkov ugotovili, da je bila grofica krivda za obtožbe, vložene zoper njo. Ljudje so povedali, da je Bathory začela svoje grozodejstva z umorom dveh ženskih uslužbencev, potem ko je prešla na iskanje žrtev v svojih vaseh in se celo zatekla k ugrabitvi kmečkih hčere. Iz raztresenih informacij je bilo ugotovljeno, da je Elizabeta okrutno mučila dekleta s prefinjeno mučenjem. Te priče Turzo je bilo dovolj, da pridejo na grad, da bi ujeli agenta. Bathory je bil zaprt 30. decembra 1610.

O okoliščinah aretacije in avtentičnosti neposrednih dokazov o krivdi Elizabeth Bathory zgodovinarji trdijo, seveda, še močneje kot o številu svojih ljubimcev in otrok. Uradna verzija pravi, da so ljudje Turza, ko so prišli v grad, takoj odkrili žrtve – eno dekle je bilo mrtvo, ena je bila umrla in še nekaj je ostalo v zaporu. Obstaja tudi zgodba, da je bil aretir morilca Turza njegov lasten in da je kriminalec v rdeči barvi – v procesu mučenja. Še bolj zgovorna različica pravi, da je Elizabeth v času aretacije pravkar naredila njuni najljubši rituali – vzel je pomlajevalno krvavo kopel.

8. Nekateri zgodovinarji menijo, da je Bathory postal žrtev spletk

Grofica bi lahko imela sovražnike, ki so z njo izmišljali primer

Dokazi proti Elizabeth Bathory zdelo prepričljive mnenju nekaterih raziskovalcev – na primer, madžarski zgodovinarji László Nagy in dr Irma Sadetski-Kardoš verjamejo, da se zdi, da okoliščine primera, kot če bi bile obdelane. Znanstveniki opozarjajo, da je v tem primeru veliko neskladij in prekrivanj; so zamenjali tudi z dejstvom, da je sojenje sostorilcev Bathory prišel malo preveč bežen – dan po daje Optužnički izjave. Zadnja točka, raziskovalci pojasnjujejo, da je zelo verjetno, uslužbenci Bathory je brutalno mučili, da knock out obtožbe proti hostesa, in jih nato odstraniti tako hitro, kot je mogoče potrebno. Katere motive, po mnenju navijačev alternativne različice, so bili bednici Bathoryja?

Zgodovinarji opozarjajo, da je zelo verjetno, so bili politično motivirani: Elizabeth Báthory je bila zelo vplivna oseba in njena smrt bi lahko tudi koristno, da nekdo v zgornjih položajih moči. Obstaja tudi verzija, da je bil primer posledica osebne nezmožnosti Turza do Bathoryja, ki je grofici dolguje veliko denarja. Vendar pa nasprotniki alternativne različice kažejo, da je Laszlo Nagy, in Irma Sadetski-Kardos prezreti najbolj pomembno – dokaz pojavlja v uradnih dokumentih, na primer Bathory. Kaj pa 300 prič, ki so podali obtožbe in našli ženske ženske v hiši? V odgovor na te obtožbe Irma Sadetski-Kardos ugotavlja, da “bi lahko pričanje pod pritiskom in v stanju popolne panike”, in prisotnost mrtvih teles kovinskih.

Do zdaj ostaja odprta razprava o resničnem številu žrtev Grofice. Sprva ji sostorilci pričal, je govoril o 36 ubitih devush kasneje se je število naraslo na 50, nato pa je postal povsem astronomsko – 650. Ta informacija je bila predvidena ena od žensk vprašanih, ki so trdili, da je osebno videl v dnevnik grofice celoten seznam žrtev . S to številko je Elizabeth Bathory prišla v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolj množični serijski morilec. Ali je treba pojasniti, da teh podatkov ni mogoče šteti za zanesljive.

8. Zgodovinarji še vedno trdijo, zakaj niso bili izvedeni

Batori, pokopana v svoji sobi, je živela tri leta
Foto: okvir iz filma “Bloody Lady Bathory”

Znano je, da je bila po aretaciji kljub dejstvu, da je kralj sam vztrajal pri smrtni kazni za Bathory, ženo odločeno živeti. Uradna različica pravi, da so kraljevi svetovalci mislili, da bi usmrtitev tako plemenite plemkinje lahko negativno vplivala na politično situacijo. Vendar pa obstajajo tudi mnenja, da je bila Elizabeta ostala živa iz drugih razlogov – tako da bi bilo lažje uporabljati njene dežele in prestolnice, ki bi v primeru smrti sledile neposrednim dedičem.

Za Lady Batory je izbrala nekakšno kaznovanje – dejansko je prišla v svojo sobo. V komorah sta bila vrata in okno zatesnjena, ostala sta le reža za zrak in hrano. Torej Elizabeth obstajala do 21. avgusta 1614. Ponoči, na predvečer svoje smrti, se je ženska pritožila stražarju, da se ji roke hladijo, vendar je zanikal pritožbo. Zjutraj je bila grofica mrtva. Elizabeth Báthory je bil pokopan 25. novembra 1614 v Cachtice, potem pa, ko je val protestov vraževerna domačini, so še prenesena v njeno družinskem posestvu Echeda. Danes je kraj pokopa neznan.

Seveda, danes ne moremo razbrati, je Elizabeth Báthory pošast, ali je bila žrtev okoliščin: preveč zgodbe o ljudski plasti, ki močno zmanjšuje možnosti za objektivnost. Zdaj življenjska zgodba Bathory – legenda, zgodba o dobrem in zlu, kot v pravljicah smo uporabili verjeti, brez vprašanja.