Lana Del Rey: “Obnašala sem se neustrezno”

Marie Claire se je pogovarjala s superzvezo o retro puščicah, filozofiji in izgubi nedolžnosti.

Sedaj Lana Del Rey živi med New Yorku, Londonom in Glasgowom in že nekaj let ni uporabljala padca. (Seveda, od leta 60-ih je predstavila diva, vendar se je odločila, da bo prevzela alkohol, saj je bila preveč zastarela za modo 21. stoletja.)

MC: Vedno pevaš zaradi razočaranja. Ste imeli žalostno ljubezensko zgodbo?

Lana Del Rey: Da, v mojem življenju je bila oseba, poleg katere želim živeti celo življenje. Bili smo nedolžni in veseli. Toda njegovi občutki so kmalu začeli izginiti. Sedel je doma pred računalnikom, ne da bi mi posvečal pozornost. Bilo je nemogoče živeti skupaj. Težko je bilo sprejeti. Že dolgo sem se z njim boril z osamljenostjo! In ko se je zdelo, da je končno našla nekoga, ki bi poskrbel zame, je bilo konec.

MC: Kaj si prišel z namenom uspešno tekmovati s takimi pošasti kot Lady Gaga? Ste ustvarili svojo sliko?

L.D. Ray: Hvala, ker si mislil tako! (Smej se.) Mislim, da ne delam ničesar namenoma. Ne nosim nor kostumov. Strinjam se, včasih moje puloverje izgledajo letnik – to pa zato, ker popolnoma ustrezajo razpoloženju moje glasbe. To je vse. Morda je moj glas in besedila malo provokacija, vendar želim, da je vse lepo. Tako da moja glasba prikliče prijetne spomine.

MC: Toda pesmi so precej mračne. Vse o izgubi nedolžnosti in neupravičenih pričakovanjih. Težko življenje v New Yorku vas je izničilo z optimistično življenjsko pot?

L.D. Ray: Vse se je začelo pred New Yorkom. V letih tranzicije sem imel veliko težav, sem bil strašno nesrečen. Obnašal sem se neustrezno, popil sem se v požirek, da bi se pomiril, večkrat sem se zelo pijan. V New Yorku sem se odločil, da začnem novo življenje in sestavim pesmi. Bil sem sam v mestu, in me je spodbudil – na več načinov. Spoznala sem zanimivo (in celo zelo nenavadno!) Ljudje, ki sem jih začel posnemati. Tako sem s pomočjo glasbe naučil reševati probleme.

Morda je moj glas in besedila malo provokacija, vendar želim, da je vse lepo

MC: Zakaj si navedel enega od vaših albumov Rojen umrl (“Rojen umreti”)?

L.D. Ray: Navdih je bil strah, ki sem ga doživel v otroštvu, ko sem nenadoma spoznal, da bomo oče, mama in jaz, umrli prej ali slej. Ta filozofska kriza še vedno obstaja v mojem življenju.

MC: Vaš najljubši predmet je osamljenost. Še vedno se kdorkoli ne počutite neuporabno?

L.D. Ray: (Smej se.) Ne, zadovoljna sem. Ampak po naravi sem introvert. Zato pevam o tem, kaj se zgodi dekletom, ki mislijo, da so našli edino osebo za življenje, nato pa se sanje nenadoma zrušijo. Biti sam, ne čutite navezanosti kdorkoli, je zelo težko. Želim verjeti, da vas bo sreča srečala.

MC: Si sramežljiva oseba?

L.D. Ray: Zaprto. Zelo nervozen, ko se moram najprej pogovoriti z nekom, ki ga ne poznam.

MC: Ali to ne moti med koncerti?

L.D. Ray: Včasih je celo opazno. Toda učim se spopasti s tem. Ponavljam sebi: “Sprostite se, razmišljajte le o opombah, ne o tem, kdo in kdo okoli vas.”

MC: Kaj imaš poleg opomb?

L.D. Ray: Imam veliko drugih interesov. Ljubim nakit. Dragi nakit. V New Yorku imam najljubšega dragulja, naredi neverjetne stvari. Verjetno to ni zelo izviren hobi? Ampak me ne zanima. Vedno sem sebi rekel: »Pomisli na tiste, ki so radi ti, vse ostalo ne bi smelo motiti.« Po mojem mnenju je glavna stvar biti dobra oseba in živeti zanimivo življenje. Morda se to zdi naivno, toda za to sem vse.

  1. 7 glavnih zadetkov Lana Del Rey
  2. Glasovi Francije: najbolj priljubljen francoski pevec našega časa
  3. Širjenje zavesti ali Zakaj življenje je orgazem