Ni slabše od “hiše-2”: najbolj lahkotne resnične oddaje sveta

Izbrali smo več predstav, ki jih sicer ne moremo imenovati čudno.

“Sladice ali ne?”, Japonska

Foto: okvir iz reality show

V oddaji povabijo slavne osebe, ki so ponujeni, da preverijo svoje opazovanje in intuicijo. Pomen nalog je okusiti pravi, užitni sladica iz polne plastične kopije. Dejstvo je, da je kulinarična umetnost na Japonskem razvita na najvišji ravni. Ob istem času pri prikritih bonbonih ni ravno običajna kuhinja: na primer ročaj za vrat, prtljažnik, obešalniki, klobuki, milo, okvirji. V studiu, kjer poteka snemanje, je veliko različnih tem, udeleženci pa iščejo užitne bonbone pred večmilijonsko vojsko gledalcev.

«Tore!», Japonska

Foto: okvir iz reality show

Kljub rigidnosti formata je show pokazal takšne ocene, da se je pojavila tudi podobna računalniška igra. V televizijskem natečaju sodelujejo medijske osebe. Blagoslov tekmovanj za njih je pripravil veliko. In ne samo intelektualni načrt, ampak tudi fizična vzdržljivost. Vse naloge se izvajajo, medtem ko igralec poskuša narediti mumijo in jo pošlje v sarkofag. Na primer, morate v šestdesetih sekundah izpolniti seznam sedmih odgovorov, ko ste prepleteni z gazo. Ne želijo živeti ven, nato pa pohitite z odgovori.

»Dotaknite se, da se premaknete«, UK

Foto: okvir iz reality show

Skupina dvajsetih ljudi sredi nakupovalnega centra se dotika tovornjaka. Zmagovalec je avto kot darilo. In zdi se, da bi bilo lažje! Toda zmagovalec je tisti, ki bo dolgo zadrževal avto, ne da bi se odpravil na hojo za hrano ali stranišče. Ne morete niti spati. V času, ko je bila ta predstava prikazana na televiziji, so udeleženci lahko gledali štiriindvajset ur na dan s spletno kamero. Zmagovalec je bil najden – bil je Jerry Middleton, ki je držal ročico avtomobila 81 ur 43 minut in 31 sekund.

“Ugani tvojo ženo!”, Japonska

Igra, kjer trije dekleti, od katerih je ena glavna ženska udarja, razkrijejo prsni koš ali drug del telesa v kartonski obliki in mož mora uganiti z dotikom, katera od njih je njegova žena. Včasih voditelji šali nad udeležence in spremeni eno od deklet moškim. Leta 2017 je show “Guess the Wife” prekinil vse zapise o ocenah na svetu.

“Naked in prestrašen”, ZDA

Foto: okvir iz reality show

Ta ameriška resničnostna predstava je že skoraj 5 let na kanalu Discovery. Po scenariju dveh tujcev – moški in ženska – so poslani, da preživijo brez hrane, vode in oblačil v naravo. Imajo kamero, da lahko vodijo svoj video dnevnik. Par ima enaindvajset dni, da pride ven iz divjine. Med morebitnimi nevarnostmi – neznosno toploto, ugrizami strupenih kač, napadom aligatorjev. Tisti, ki lahko prenesejo vsa preizkusa, čaka na nagrado v višini 5000 dolarjev.

“Fear Factor”, ZDA

Foto: okvir iz reality show

Šestim udeležencem televizijske igre so na voljo testi, ki jih lahko storijo samo zelo obupani ljudje. Na primer, naloga je, da jedo žive pajke ali ličinke, skočite v brezno ali pa v boj z ognjem. To je test ne samo fizične, ampak tudi moralne vzdržljivosti. Mimogrede, z leti dodeljevanja se je samo zaostrila: leta 2017 je novi producent temeljil na zgodbah iz grozljivih filmov. No, v finalu nekoga, ki lahko premaga njihove strahove, čakajo nagrade petdeset tisoč dolarjev.

“Moje čudne naklonjenosti”, ZDA

Foto: okvir iz reality show

Junaki te psihološke oddaje imajo manične patološke naklonjenosti. Ena ženska vedno zaničuje prst, druga pa vsak dan osem čiščevalnih ur, tip zbira trupe uničenih hišnih ljubljenčkov, drugi junak pa stopi v stik z napihljivimi punčkami. Psihologi poskušajo pomagati, posamezno razvijajo zdravljenje za vsak primer.

“Ekstremni načini varčevanja”, ZDA

Foto: okvir iz reality show

V procesu varčevanja lahko greste ne le na pohlep, temveč tudi na norost. To poskuša pokazati ustvarjalcem reality show, ki je našel super-ekonomske ljudi. Prenos je dokumentiran, nekatera vprašanja so namenjena posebnim ljudem in njihovemu načinu življenja, nekatere pa na posamezne dogodke – priprava na poroko ali dopust. Včasih kažejo zvok koristne ideje, vendar večina povzroči gnusobo in grozo. Na primer, ena od junakin je enkrat v desetih dneh umazana v stranišču, druga pa je napajana iz smetnjakov v bližini restavracij in kavarn, nekdo pa pere obleke ob sebi. Njihov cilj je, da prihranite za vsako ceno!

“Razdeli dekle”, Japonska

Foto: okvir iz reality show

Dve ekipi, ki so sestavljeni iz moških, skušajo razbiti lepo dekle na različne načine. Zaradi zmage se udeleženci povzpnejo na nagnjeno in spolzko površino, da bi pokončali škatlo, ki pokriva ta ali tisti del telesa. In včasih udeleženci doživljajo resnično bolečino. V eni od vprašanj je bila naloga ekipe, da je oblačila od dekleta srezala z nippo. Takšna TV-razveljavitev je zelo priljubljena v azijskih državah.

“Človek proti zveri”, ZDA

V tej oddaji preverijo, ali lahko oseba premaga živali v moči in spretnosti. Na primer, sumo rovnik tekmuje v tug-of-war z orangutanom. Ni presenetljivo, da je takoj po premieri program napadel več organizacij za zaščito živali. Kot rezultat, je bila resničnostna predstava zaprta.