Objem ogromne

generalist
generalist

Skoraj nič več ali nič o čem?

Izraz “generalist” (od angleškega generala – “splošni, glavni, osnovni”) so uvedli privrženci britanske gospodarske šole za imenovanje poklicnega direktorja, generalnega direktorja.

Splošniki so poslovni strategi, ljudje, ki določajo glavne usmeritve dela podjetja kot celote, izvajajo problematično svetovanje o procesu ali projektu. Takšni zaposleni se praviloma ukvarjajo s predhodno organizacijsko diagnostiko, pogajanji s strankami, načrtovanjem in usklajevanjem nalog, sklepanjem sklepov in oddajo končnih predlogov strankam. Pri vsakem razpravi bi morali razpravljati o posameznih vprašanjih glede na celotno in v kontekstu, upoštevati pravne, ekonomske, politične, psihološke in druge vidike.

Najpogosteje se generalisti nasprotujejo ozkim strokovnjakom. Torej, po filozof Ralph Barton Perry, strokovnjak mogoče opredeliti kot človek, ki je “, da vedo več o manj in manj v daljšem časovnem obdobju, dokler na koncu, bo ne vem skoraj vse o ničemer.” Dzheneralist, nasprotno, je opredeljen kot “oseba, ki na koncu najde manj in manj o bolj in bolj, dokler na koncu, bo ne vem praktično nič o vsem.”

Te jokularne izjave morda najbolj natančno odražajo pojav, ki se pojavlja v sodobnem poslovnem svetu. Razlika med vlogo strokovnjakov in vlogo generalistov v velikih podjetjih postaja vse bolj oprijemljiva. Na enakih ravneh organizacije pogosto opravljajo popolnoma različne funkcije in operacije ter igrajo različne vloge pri reševanju problemov.

Strokovnjaki ne marajo, da bi razpravljali o strategijah in koncepte, svoje najljubše vprašanje: “? Kaj točno naredi” Problem je, da če bi nadaljeval z določenim problemom, ki jih ne želijo vedeti ničesar o tem, kaj je to in kako se nanaša na drugo naloge in končni cilj. Dzheneralisty sposobni videti problem kot celoto in za reševanje specifičnih vprašanj, ne da bi pri tem pozabili na končni cilj, ob upoštevanju, da se ta cilj lahko doseže z izvedbo drugačen nabor posebnih težav.

Generalizem v praksi

Ali ste se kdaj spraševali, zakaj nekateri ljudje, ki upravljajo eno vrsto poslovanja, zlahka spremenijo smer trgovske dejavnosti in so hkrati uspešni podjetniki? In medtem ko ostali, ki so prvovrstni strokovnjaki v čem, ostanejo zaposleni ves življenje, in poskusi odpiranja lastnega podjetja se praviloma končajo slabo? Vse je preprosto – drugačen pristop in različne naloge.

Vladimir Sabantsev, direktor podjetja “Morpheus”:

– Med njegova precej kratka glede na podjetniško življenje, kot nisem bil ukvarja: prodaja kruha in izdelkov, ustanovitev podjetja v storitvenem sektorju, za izvajanje podpornih poslovnih različne socialne projekte. Zdaj sem obvladal proizvodnjo in ne nič, ampak elitne vzmetnice in blazine ter pisarniško pohištvo. Vprašajte me o proizvodni tehnologiji – ne bom vam povedal besede, samo natančno ne poznate teme. Da, vodja in se jim ni treba ukvarjati s temi vprašanji, temveč da določite ton dela podjetja, da določite poslovni koncept je njegova neposredna dolžnost. S tehnologijo naj inženirji razumejo, prav tako moram urediti vse, da bi ti inženirji bili najboljši od najboljših, in tem najboljšim inženirjem zagotavljali prvovrstne delavce. Za uresničitev izdelkov prvovrstnih delavcev je potrebno skrbeti za osebje učinkovitih menedžerjev. In to je le osebno vprašanje. In še vedno morate imeti jasno predstavo o tržnem segmentu, ciljni publiki izdelkov in še veliko več. Torej, moje branje literature ni nič “vzmetnice podjetje” ali “Enciklopedija o mizar in tesar,” in poslovnih revij na področju upravljanja s človeškimi viri in poslovno strategijo. Poskušam ne zamuditi zanimivih poslovnih treningov in seminarjev. Zanima me učenje o podjetjih iz različnih zornih kotov.

Kako postati univerzalen?

Obstaja mnenje, da je nemogoče naučiti biti generalist. Vendar to ni tako. Ta izjava je prav tako napačna kot izjava, da ste lahko strokovnjak v vsem, kar je narobe. Na primer, imate v kuhinji zdrobljen pipa in sami ne morete popraviti. Kaj boste storili? Pravilno pokličite vodovodarja, ki bo čim bolj učinkovito rešil vaš problem. Ali ste na primer v neznanem mestu in ne veste, kako priti na pravi naslov. Kako nadaljevati – očitno. Pokličite taksi, pokličite taxi voznika naslov in vozite. V tem primeru so vodovodarji in taksist strokovnjaki v teh primerih. In kdo si potem? Preprosto: vi v opisanih situacijah delate samo kot generalist, neke vrste “glavni specialist”. In popravljeni žerjav in končna točka poti sta le cilji. Zdaj je jasno, kaj manjka pri strokovnjakih, da se osvobodijo najetega dela in uspešno odpirajo svoje poslovanje. Na splošno strokovnjaki skoraj vedno vedo, kako to storiti, vendar imajo zelo nejasno idejo o tem, kaj storiti.

Lahko si svoje cilje, ne tujce, vzamete samo znotraj sebe in ne zunaj. Toda to je očitno. To pomeni, da morate razumeti, da je vaše podjetje, kaj je vaša usoda, in potem boste imeli cilje, vključno z vmesnimi.

Druga točka je psihologija. Tlak stereotipov je previsok nad osebo. Za tiste, ki želijo postati univerzalni menedžerji, je popolnoma škodljivo podtakniti trikov, kot so:

 • Ne razmišljaj še o tem.
 • Poslušajte bolj izkušene, ne bodo vam slabo svetovali.
 • Poslušali boste, sladkarije (plače, promocije), ki jih bomo dali.
 • Takrat potekaš tečaj mladega borca, izpopolnjevalnega tečaja, dobiš diplomo, potem …
 • Ne morejo vsi biti narobe, ali ste edini pravi?
 • In kdo ste, da bi rešili takšna vprašanja?
 • Poskusite, da se opazite, vendar je neuporaba, ki je bila sprožena.
 • Torej vedno.

In tukaj je nekaj možnosti za razvoj strategije za prehod na samoupravljanje:

 • To je moje življenje in sam bom odločal v njej.
 • Kdo ve bolje od mene, kar potrebujem?
 • Zakaj potrebujem tisto, kar ponujate? (Če mi ne morete jasno razložiti, potem ga ne potrebujem.)
 • Če ne jaz, potem kdo?
 • Kaj sem slabše od drugih?
 • Vukovi se bojijo – ne gredo v gozd.

Kot lahko vidite, je vse v vaših rokah. Treba je narediti prvi korak in določiti pot. In potem bo vse storil za vas z drugimi, za katere ste upravitelj.